Spring naar inhoud

Hoe dom zijn kunstenaars?

april 28, 2012

Hoe dom zijn kunstenaars vraagt drs. Huub Mous zich af? Erg dom zegt Fred van der Wal! Behalve hijzelf uiteraard! Stel je voor!

22 februari 2008

Drs. Huub Mous: In clips van TMF worden stilistische beeldmiddelen gehanteerd die door kunstenaars zijn ontwikkeld. Zelfs het fotografisch beeld op zich is niet meer te vertrouwen, omdat het digitaal bewerkt en gemanipuleerd kan worden. Foto’s zijn geen ijkpunt meer voor de waarheid.

Drs. Huub Mous: Kunstenaars zijn van oudsher producenten van beelden, dat wil niet zeggen dat ze ook de eerst aangewezenen zijn om commentaar of kritiek te leveren op de beeldenstroom die in de massamedia tot ons komt. (…)Voor kritiek op de beeldcultuur is een zekere beeldende intelligentie vereist. Zijn kunstenaars daar wel intelligent genoeg voor? Zijn kunstenaars überhaupt wel intelligent? (…)
Beelden moeten gemixt worden, gesampeld, gerecycleld, verknoopt en opnieuw geënt in nieuwe contexten. Zijn kunstenaars daar niet te dom voor?

Drs. Huub Mous: Een schrijver die zomaar een heel boek kan vol schrijven wekt bij een gewone sterveling een gevoel van ontzag en bewondering. Wie zoiets vermag moet wel over een exclusieve gave beschikken. Je hebt het of je hebt het niet, een middenweg is er niet. Wat de beeldende kunst betreft is dit natuurlijk ontzag voor het talent in deze eeuw behoorlijk gekelderd. Zelfs tekentalent is tegenwoordig geen voorwaarde voor toelating van een kunstacademie.

Drs. Huub Mous: Zo stelde E. M. Cioran: “Naarmate de kunst dieper in het slop raakt neemt het aantal kunstenaars toe.“

Drs. Huub Mous: In 1917 schilderde Marcel Duchamp zijn laatste schilderij. Nadien heeft deze kunstenaar tot zijn dood in 1968 niet meer geschilderd. Schilderen was dus een domme bezigheid. In het Frans bestond niet voor niets de uitdrukking ‘bête comme un peintre’.

Het zijn de kunstcritici en de curatoren, die in toenemende mate de richting van de beeldende kunst bepalen.

De stelling dat alleen voor literair talent intelligentie een voorwaarde vormt wordt dus weerlegd door hedendaagse beeldende kunst die schatplichtig is aan Duchamp. Voor een beeldend kunstenaar is taalbeheersing een absolute noodzaak geworden. Niet alleen om overtuigende motivaties te kunnen schrijven voor subsidieverzoeken (…)

Drs. Huub Mous: Kunstenaars die in het kunstvakonderwijs werkzaam zijn weten vaak uitstekend te verwoorden hoe een kunstwerk tot stand komt, of zou moet komen. Toch zijn deze didactisch begaafde talenten meestal niet hoogbegaafd in hun eigen metier. Het komt zelden voor dat een goed kunstenaar ook een goed leraar is.
Beeldende kunstenaars zijn – gezien de aard van hun beeldend talent – van oudsher minder taalvaardig en wekken daarom vaak de indruk dom te zijn, in ieder geval dommer dan schrijvers.
Beeldende kunstenaars zullen in de nabije toekomst weer even dom zijn of lijken als schrijvers en omgekeerd.
De dislectische kunstenaar heeft de toekomst.

fred van der wal 23 februari 2008 op 20:20

Alleen Friese kunstenaars van Fria en Facit zijn dom en wie een beetje verstand heeft verlaat vroeg of laat deze provincie

Huub Mous 23 februari 2008 op 20:34

……om er in gedachten nooit meer van los te komen.

fred van der wal 23 februari 2008 op 22:32

Huub
Ik speel er mee zoals een kat met een muis.
De Fries kunstien was te onbetekenend en nu nog! Waar hebben we het over?

huub mous 24 februari 2008 op 00:18

Je weet niet wat je gemist hebt. Inderdaad is masturbatie – en het verbod daarop – een centraal thema bij Duchamp.
Opvallend is dat het eten van chocola goed is voor het herstel na het masturberen, dat is een oude volkswijsheid. (…) Tegenwoordig is masturberen nauwelijks nog een taboe.

fred van der wal 15 mei 2008 op 09:02

Kan die geile gore smeerlapperij eindelijk eens ophouden? Ik moet er gewoon van kotsen van die geilpijperij! Als dat het peil van de Friesche Kultuurkamer is! Gotsalmetruttebollen; blij dat ik er weg ben en nooit meer terug hoef te komen met hangende klootjes, zoals dat gebochelde minkukel Ger van Norden met zijn praatjes die geen kunstzinnige gaatjes vullen!

fred van der wal 15 juni 2008 op 12:13

Onlangs las ik over kunsartiest Ger van Norden, die met hangende klootjes gedwongen door gebrek aan succes als AOW-er is terug gekeerd naar Friesland, de naam van Fred van der Wal in een stukje van drs. Huub Mous en kreeg terstond een bijna fatale hart aanval nadat Ger twee hatelijke stukjes slecht geschreven proza vol onjuist heden op zijn zelden bezochte weblog neer kalkte. Wie Fred van der Wal aan valt daar loopt het slecht mee af!
De zoon van Ger verzocht mij dringend niet meer te reageren op Gers schrijfsels, daar hij voor het overlijden van zijn vader vreesde. Friesch kunstleven! Op sterven na dood! En dan t weten dat onze kun(s)t artiest een aanhangeer was van de smeerlapperij die de NVSH (Nedralndsche Vereniging Voor Seksjuwelen Herbewapening) in het onwelriekende lijfblad Sextant verkondigde.

fred van der wal 15 juni 2008 op 22:45

Men beweert in welingelichte kringen dat Fred van der Wal terug keert naar Friesland en de incontinente kunsartiest uut Firdgum werd bleek en deed het van de weeromstuit in zijn gekleurde onderbroek, geel van voren, bruin van achteren en was binnen een paar seconden kletsnat. Hij piepte in zijn Friese kunstbaard vanachter zijn bril met colaflesbodems er in van min zestien dat hij er alles maar dan ook alles aan zou doen opdat de Leeuwarder Courant nooit meer een strofe aan Fred van der Wal zou wijden.
Alsof Fred van der Wal daar één glas Sjampie minder om zou drinken!

frankaert van de woesteyne 21 september 2008 op 16:33

Onlangs werden de autoruiten van een redacteur van de Leeuwarder Courant ingeslagen. Op Google staat een gemanipuleerd bericht waarin mijn naam met de vernieling in verband wordt gebracht. Wie zou dt nou weer gedaan kunnen hebben? De domme kunstenaar?

3 reacties
  1. Leuk om te ontdekken dat jij het nu eens volledig eens bent met DRS HUUB MOUS, FRED…
    Je hebt je altijd afgezet tegen ‘de tekenonderwijzer’…, hoewel je met je nogal moralistisch aandoende anti-onderwijzerschap zelf een soort negatieve leraar geworden bent – de grote antileraar die alle eigenzinnige leerlingen met strafwerkpakketten beloont…

    Misschien is dat ook wel de reden dat je ‘de tekenonderwijzer’ afwijst. Het feit dat zo een man netjes en fatsoenlijk moet zijn, terwijl jij graag strafwerkpakketjes uitdeelt.

    Like

  2. fredvanderwal permalink

    Wim
    Die strafwerkpakketten nemen de vorm aan van Sisiphus arbeid en tantaluskwelling en ja, voorwaar ik zeg U; andermans tekenleraren leed is mijn verrukking.
    Verwacht van mij vergeving noch verlosing.
    Mous is de Grote Onderwijzer, alleen heeft hij nog nooit een verrassende stelling betrokken in zijn proza noch nieuwe inzichten opgeleverd en dat voor een academicus.
    Deze Heer denkt binnen de door de kunsthistorische richting voorgekauwde beperkingen, kaders en opvattingen en conformeert zich op non kritische wijze. Als kunsthistoricus een flop. Moge hij een voorbeeld nemen aan Gombrich en Rookmaaker.
    Wie over kunst schrijft en geen profetisch geluid laat horen dient te zwijgen.

    Like

  3. fredvanderwal permalink

    Dit is op Fredvanderwal's Weblog herblogd.

    Like

Plaats een reactie